From Kazakhstan With Love: Nginx

E posibil ca un software scris de un singur om sa fie mai bun decat alte produse realizate de echipe mari? Ma refer la Nginx, un server web cu o cota de piata de 6% conform Netcraft dar folosit de site-uri mari precum WordPress.com Avantajul fata de „traditionalul” Apache e ca se scaleaza mult mai bine si face fata cu brio unor varfuri de incarcare.

Am testat Nginx integrat in cPanel folosind un plugin (disponibil gratuit) mai intai pe un server de test si apoi pe un server de productie.  In varianta configurata, Nginx serveste doar fisierele statice si transfera prelucrarea fisierelor PHP catre Apache – practic degreveaza Apache-ul de o parte din munca. Rezultatele nu au fost spectaculoase, totusi anumite pagini (in special cele cu multe elemente) se incarca mult mai repede iar pe ansamblu serverul se comporta mai bine, fara varfuri de incarcare. Problemele de compatibilitate aparute au fost minore, mare parte generate de cPanel.

Il puteti testa impreuna cu un magazin demonstativ pe platforma Magento eCommerce. Urmatoarea faza a testului va fi eliminarea totala a serverului web Apache si utilizarea Nginx impreuna cu PHP-FPM, configuratie utila in special pentru servere virtuale.

Tags: , , ,

This entry was posted on marți, noiembrie 2nd, 2010 at 11:24 and is filed under Noutati. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply