Conexiune FTP securizata „FTP over SSL”

FTP, unul din cele mai vechi protocoale pentru transferul de fisiere intre client si server, sufera pe partea de securitate. Mai exact, parola este trimisa in clar intre client si server si poate fi interceptata de rauvoitori. Din fericire, solutii sunt mai multe. Toate conturile de FTP din cPanel permit conectarea la server printr-un protocol securizat numit FTP over SSL explicit (care foloseste o conexiune SSL). Avantajul unei conexiuni SSL este dublu: pe de-o parte se stabileste o conexiune criptata intre computer si server iar pe de alta parte se autentifica serverul (pentru a evita atacurile de tip man-in-the-middle).

Am testat aceasta conexiune in doua programe (clienti) FTP: FileZilla, disponibil gratuit (poate fi descarcat de aici) si SmartFTP (comercial + licenta de evaluare). Filezilla are un sitemanager care permite setarea FTP over SSL explicit:

Dupa conectare va apare o fereastra de notificare in care se prezinta datele din certificat. Este nevoie sa acceptati certificatul SSL ca fiind de incredere (chiar daca certificatul SSL folosit de server este emis de o autoritate de certificare recunoscuta, numele de domeniu difera de cele mai multe ori de cel de pe certificat).

In SmartFTP exista o iconita in bara de adresa, langa numele hostului, de unde se poate selecta protocolul (implicit este FTP):

Odata problema conexiunii pana la server rezolvata mai ramane doar sa va protejati propiul calculator impotriva virusilor (in special a troienelor sau a keylogg-erelor care va pot fura parola stocata respectiv introdusa).

Tags: ,

This entry was posted on miercuri, august 27th, 2008 at 16:07 and is filed under How To, Securitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Conexiune FTP securizata „FTP over SSL””

Gazduire web Says:

SmartFTP it’s an grate software. and this article is helpfull:D

Leave a Reply